Literatuur

De wetenschappelijke onderbouwing van de Amerikaanse richtlijn voor toegevoegde suikers (2019)

In de Amerikaanse voedingsrichtlijnen uit 2015 over toegevoegde suikers is: <10 energie%. Het overzichtsartikel "Review of the scientific evidence used for establishing US policies on added sugars" van Dr. Paula R. Trumbo gaat in op de wetenschappelijk onderbouwing van de richtlijn. Lees in deze samenvatting de belangrijkste punten. 

De gevolgen van een koolhydraatarm, of koolhydraatrijk, dieet op verschillende gezondheidsmarkers bij diabetes mellitus type 2 (2019)

In een uitgebreide meta-analyse onderzochten Noorse onderzoekers wat de effecten zijn van een koolhydraatarm, en koolhydraatrijk dieet op lichaamsgewicht, bloedglucosewaarden, cholesterol, bloeddruk en bloedlipiden. De meta-analyse is uitgevoerd ter verschaffing van informatie voor een update van de huidige Europese richtlijnen voor de behandeling en preventie van diabetes

De rol van de hersenen bij de regulatie van de energiebalans (2019)

Hoe reguleren de hersenen de energiebalans, hoe reageren ze op de inname van voedingsstoffen zoals suikers en zoetstoffen, hoe functioneren ze wanneer de energiebalans is verstoord, en wat doet afvallen met de hersenen? 
Dit waren belangrijke thema’s in het promotieonderzoek van dr. van Opstal. Hier een overzicht van belangrijke resultaten en bevindingen.

Inname van laag calorische zoete dranken leidt tot hogere inname van energie en suiker (2019)

Kinderen die laag calorische zoete dranken consumeren hebben een hogere inname van energie en suikers per dag, in vergelijking met kinderen die water drinken. Dat blijkt uit een recent onderzoek die het eetpatroon van 7026 Amerikaanse kinderen van 2 tot 17 jaar bekeken.

Lichaamsgewicht en macronutriënten (2017)

Energieverbruik en vetmassaverlies zijn hoger bij diëten hoog in koolhydraten en laag in vet vergeleken met diëten hoog in vet en laag in koolhydraten. Dat blijkt uit een recente meta-analyse van 32 gecontroleerde onderzoeken, waarin koolhydraten en vet isocalorisch werden uitgewisseld.

Geen bewijs uit humaan onderzoek voor 'suikerverslavingsmodel' bij overgewicht (2017)

De termen suiker- en voedselverslaving worden vaak gebruikt in populaire media. Een van de theorieën is dat suiker verslavend zou zijn en op die manier overeten stimuleert. Onderzoekers van Maastricht University onderzochten of studenten 'verslavingsachtige symptomen' ervaren voor voedingsmiddelen en onderzochten of dit vaker voorkomt bij suikerrijke producten. Daarnaast onderzochten ze of dit gerelateerd was aan BMI en depressie. 

Resultaten van systematische reviews en meta-analyses over suikers en obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten (2017)

Onderzoekers Khan en Sievenpiper, verbonden aan de Universiteit van Toronto, publiceerden in november 2016 in de European Journal of Clinical Nutrition een uitgebreide review over suikers. In de review beschrijven ze op basis van resultaten uit systematische reviews en meta-analyses van gecontroleerde onderzoeken het effect van fructose bevattende suikers op obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. 

Koolhydraten en suikers, de grote boosdoeners? (2016)

Koolhydraten zijn samen met vet belangrijke energiebronnen in onze voeding. De positie van koolhydraten in een gezonde voeding ligt echter onder vuur. Datzelfde geldt voor suikers. Zijn ze werkelijk zo ongezond als sommigen beweren? Is er voldoende wetenschappelijk bewijs om de aanbevelingen inzake koolhydraten en suikers drastisch te herzien?

Suikers (2016)

Hier vindt u een samenvatting van een overzichtsartikel met onder andere functionele en voedingskundige aspecten van suikers. 

Koolhydraten: tijd voor juiste definities (2016)

Er is veel verwarring over koolhydraten en hun structuur. Verschillende namen voor koolhydraten zorgen voor een verkeerde interpretatie en verwarring op het internet. Prof.dr. Fred Brouns publiceerde in juni 2016 een kort overzicht in The World of Food Ingredients om een juiste interpretatie en verwijzing van koolhydraten te bevorderen. 

Geen relatie tussen dopaminereceptoren en BMI (2016)

De termen suiker- en voedselverslaving worden vaak gebruikt in populaire media. Een van de theorieën is dat overgewicht zou ontstaan doordat mensen verslaafd zijn aan lekker eten. 

De rol van suiker in de mondholte in pijnstilling bij kinderen (2016)

Dit literatuuroverzicht geeft antwoord op de vraag of een zoete smaak in de mondholte pijn vermindert en een kalmerend effect heeft. Daarnaast gaat het in op het mechanisme achter dit effect. 

Functionaliteiten van suikers in voedingsmiddelen en in gezondheid (2016)

Deze samenvatting van een overzichtsartikel uit 2016 zoemt onder andere in op de functionele eigenschappen van suikers en de gezondheidseffecten van de inname ervan. 

Zoetvoorkeur verandert niet na vermindering suikerinname (2016)

Proefpersonen die drie maanden lang minder suikers eten veranderen hun perceptie van zoet, maar niet de voorkeur voor zoet. Dit vonden onderzoekers van Monell Chemical Senses Center. Een samenvatting van hun publicatie. 

Mondspoelen met een suikeroplossing heeft geen effect op de prestatie (2016)

Mondspoelen met een sacharoseoplossing zorgt niet voor een betere prestatie bij goed getrainde wielrenners tijdens een 1-uur durende fietsrit op relatief hoge intensiteit. Dat blijkt uit een gerandomiseerd, dubbelblind, cross-over onderzoek, uitgevoerd door Maastricht University. Een samenvatting van de resultaten. 

Inname van suikers daalt over de levensduur (2015)

De inname van suikers neemt in veel landen af op hogere leeftijd. Dit blijkt uit een review van Newens en Walton, gepubliceerd in oktober 2015. In totaal zijn 18 landen onderzocht, waaronder Nederland, Australië, de Verenigde Staten en Canada. 

Minder maagdarm-klachten tijdens duursport met een suikeroplossing (2015)

Getrainde wielrenners ervaren minder maag-darmklachten bij inname van een sacharose-oplossing vergeleken met een glucose-oplossing. Ook ervaren ze een 3 uur durende rit als minder belastend wanneer ze een oplossing met suiker (sacharose) gebruiken, vergeleken met een glucose-oplossing. Dat blijkt uit een onderzoek van Maastricht University.

Waarom worden suikers toegevoegd aan onze voeding? (2015)

Een samenvatting van de publicatie 'Why Sugar Is Added to Food: Food Science 101', waarin de auteurs de functies van suikers in voedingsmiddelen bespreken en aangeven wat de uitdagingen zijn met betrekking tot vervanging van suikers. 

Kan suiker het cognitief functioneren bij ouderen optimaliseren? (2015)

Het lijkt erop dat inname van een met suiker (sacharose) gezoet drankje op de korte termijn alertheid en informatieverwerkingssnelheid bij ouderen met milde geheugenklachten kan optimaliseren. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University. 

"Een schepje meer..., of minder?" (2011)

Hier leest u de samenvatting van een afstudeeronderzoek van Leonie Kohl (2011) over houding en adviezen omtrent suikerconsumptie van diëtisten. 

Hersenen onderscheiden suiker van zoetstoffen (2011)

Het lijkt erop dat ons lichaam feilloos detecteert of iets caloriën bevat, zonder dat we het ons bewust zijn. De hersenen reageren namelijk anders op een suiker gezoete limonade dan op een met zoetstoffen gezoete limonade. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Wageningen University. 


Burgemeester Lambooylaan 3
1217 LB  Hilversum

Tel. 035 - 543 34 55
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.kenniscentrumsuiker.nl

Wilt u op de hoogte blijven?
Schrijf u hier in.